Warmte en de hond

Komende dagen en weken zal het alleen maar nog warmer worden. Daarom zijn hier een aantal tips om onze trouwe viervoeters te helpen deze zomer:


Tips:

  • Wandel niet met je hond op het heetste van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds als het afgekoeld is.
  • Fiets niet met je hond
  • Het asfalt en zand kunnen heel warm worden en deze blijven ook langer warm dan gras.
  • Zorg voor voldoende koel, vers drinkwater.
  • Houdt je hond van zwemmen? Dan kan dat prima in de ochtenden en avonden. Let wel op dat je hond niet teveel water binnenkrijgt. Te veel water drinken kan namelijk tot watervergiftiging leiden.
  • Wisten jullie dat er ook speciale koelproducten zijn zoals een koelmatje of koelhalsbanden. Deze producten kun je bijvoorbeeld gebruiken tijdens een autoritje. Gebruikt deze producten alleen onder toezicht. Dit i.v.m. het materiaal (dat koud water opneemt) giftig is, dus je hond mag hier niet op kauwen.
  • Honden kunnen helaas ook verbanden. Dus dunbehaarde plekken, zoals de neus, randen van de oren, dijen en buik, kun je insmeren met zonnebrandcrème (er is speciale crème voor honden).
  • Check na elke wandeling of activiteit de voetzolen van je hond. Hierdoor spoor je op tijd eventuele problemen op.
  • Rem je hond af als hij te veel wil rennen en/of spelen.
  • Laat je hond niet te lang in de zon liggen, ook als je hond daar zelf voor kiest. Creëer voldoende schaduwrijke plekken.
  • Door je hond regelmatig te borstelen verwijder je losse haren en verdun je de onder vacht. Hierdoor kan je hond zijn lichaamswarmte wat makkelijker kwijt.
  • Als de tuinslang de hele dag in de tuin ligt let dan op met het eerste water wat eruit komt. Door de zon is het water, in de tuinslang, gloeiend heet geworden.
  • Gebruik je een hondenzwembadje? Check dan ook even of het water niet té warm is geworden in de zon.

Oververhitting.


Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan je hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ook dat je de handdoeken regelmatig ververst. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen. Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!


Let extra op bij puppy’s, honden met overgewicht, oude honden en honden met zeer korte neuzen, zij lopen meer risico op oververhitting. Neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.

Hond in de auto. 


Ondanks dat er al heel veel aandacht voor geweest zie ik het helaas nog vaak. Honden in de auto terwijl de temperatuur flink oploopt. Vermijd ritjes met de auto of gebruik een koelmatje. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open. Ondanks de auto in de schaduw te zetten zal de temperatuur nog snel oplopen. En voor je het weet staat de auto niet meer in de schaduw door het verschuiven van de zon.


Dus ga je naar de supermarkt? Laat de hond lekker thuis!

Stilstaand water.


Let goed op bij stilstaand water Met temperaturen tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan, een voor mens en hond giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond of bek wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen.


Hoe herken je blauwalg? 



Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak. Wanneer er in de oeverzone wit of blauw schuim verschijnt, is er ook sprake van een blauwalgenbloei. Ook een ongewone watervogel- en/of vissterfte kan in die richting wijzen.


13 mei, 2024
Waarom is lopen aan de lijn zonder trekken zo belangrijk?
door info 02 mei, 2023
Animal Scents – Inner Balance.
door info 28 mrt., 2023
Los lopende honden.
door info 01 jan., 2023
Hallo allemaal!
door info 03 jul., 2022
Beloningen.
Share by: